Creëer de perfecte sfeer met Ikea gordijnen

Als je net bent verhuisd of jouw kamer een volledig nieuwe uitstraling wilt geven, zijn Ikea gordijnen een uitstekende optie. Met de kant-en-klare gordijnen van Ikea kun je eenvoudig een compleet andere sfeer voor jouw woonkamer kiezen. Wil je een frisse sfeer creëren of wil je met gordijnen juist een knusse, warme sfeer realiseren? Ikea gordijnen bieden de oplossing. 

Welke Ikea gordijnen zijn er?

Ikea heeft een groot assortiment gordijnen. Welke gordijnen je kiest, is onder andere afhankelijk van de ruimte waar je de gordijnen op wilt hangen. Voor de slaapkamer kies je al snel voor dikke overgordijnen of verduisterende gordijnen die ervoor zorgen dat de kamer goed verduisterd wordt. In de woonkamer heb je misschien voldoende aan vitrages of in betweens. Het gebruik van overgordijnen is echter ook in de woonkamer nog steeds populair. Gordijnen zorgen immers niet alleen voor een bepaalde sfeer, maar zorgen er ook voor dat de warmte in de ruimte behouden wordt. Dit scheelt in de energiekosten.

Het kiezen van de stof voor Ikea gordijnen

De soort stof die je kiest voor je gordijnen is van grote invloed op de sfeer die je creëert. Gordijnen van katoen of polyester hebben een natuurlijke uitstraling en gaan jarenlang mee. Een landelijke woonstijl vraagt om gordijnen van linnen, eventueel in combinatie met polyester voor beter kleurbehoud. Wil je meer warmte creëren in je woonkamer? Kies dan voor gordijnen van acryl. De wollige structuur zorgt voor een knus gevoel. Een gevoel van luxe bereik je snel met gordijnen van glanzend viscose.

Het kiezen van de kleur van Ikea gordijnen

De kleur van de Ikea gordijnen die je kiest moeten passen bij de stijl die jij nastreeft. Ga je bijvoorbeeld voor een landelijke woonstijl, dan passen daar aardse en warme kleuren bij. Een strak interieur vraagt om moderne gordijnen en een kleur die frisheid uitstraalt. Bij het kiezen van de kleur is het ook belangrijk om te kijken hoeveel aandacht jij naar jouw ramen toe wilt trekken. Een klein raam wil je minder benadrukken dan een grote raampartij. Tot slot is het vanzelfsprekend dat de kleur van je gordijnen moet passen bij de rest van je interieur.

IKEA gordijnen ophangen

Welke maat kies je voor je gordijnen?

Het kiezen van een gordijn begint met het bepalen van de maat. Wil je dat jouw nieuwe gordijnen van het plafond tot aan de grond lopen of alleen van de bovenkant van het raamkozijn tot op of net over de vensterbank? Je keuze is bepalend voor de sfeer die je in de kamer oproept. Zo wordt een kamer optisch groter als je kiest voor gordijnen die tot op de grond vallen. 

Hoe meet je de gordijnmaat?

Als je nauwkeurig te werk gaat, kun je heel goed zelf de gordijnen inmeten. Voor de breedte meet je de lengte van de gordijnrails. Afhankelijk van de plooi die je kiest moet je de breedte van de stof die je nodig hebt vermenigvuldigen. Kies je voor een gordijn uit twee stukken? Tel daar dan 10cm bij op omdat de twee delen elkaar deels moeten kunnen overlappen. Voor de hoogte meet je de afstand van de bovenkant van de gordijnrails tot de vloer (of de vensterbank). Wil je de gordijnen niet strak op de vloer laten hangen, trek er dan 2cm van af. 

De plooikeuze

Je kunt kiezen tussen een platte plooi (in feite is dit geen plooi), een enkele plooi, een dubbele plooi of een driedubbele plooi – ook wel de vlinderplooi genoemd. Hoe groter de plooi, des te meer stof heb je nodig voor je gordijn. Een gordijn met een enkele plooi is daarom meestal het goedkoopste plooigordijn. Gordijnen die van het plafond tot aan de grond hangen, vallen het mooiste als je kiest voor een dubbele of een driedubbele plooi.

Ophangsystemen

Er zijn verschillende gordijnroedes en gordijnrails waar je Ikea gordijnen mee op kunt hangen. Het verschil tussen een gordijnrails en een gordijnroede is dat je bij een rails altijd gebruikmaakt van gordijnhaakjes waarmee je het gordijn bevestigt. Bij een roede wordt het gordijn meestal door middel van lussen aan het ophangsysteem opgehangen. Heb je een gordijn met een plooiband die je op wilt hangen aan een roede? Dan zijn er bij Ikea haakjes te koop waarmee je plooigordijnen op kunt hangen aan een roede.

Gordijnen op maat maken of op maat laten maken

Ikea gordijnen zijn kant-en-klare gordijnen die je zelf op maat kunt maken. Wil je liever op maat gemaakte gordijnen kopen? Dan kun je HEMA gordijnen of Leen Bakker gordijnen op maat kopen. Deze winkels verkopen gordijnen van goede kwaliteit tegen zeer scherpe prijzen. Als je het wilt, wordt ook het inmeten van de gordijnen volledig voor jou verzorgd. Zo weet je zeker dat je passende gordijnen krijgt die de sfeer van jouw kamer bepalen. 

Voordelig gordijnen kopen bij Ikea

Ikea gordijnen zijn goedkoop en van zeer goede kwaliteit waardoor ze jarenlang meegaan. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende stoffen, kleuren en stijlen zodat er voor ieder interieur wel een gordijn te vinden is. Nieuwe gordijnen zijn een eenvoudig middel om je interieur een compleet andere uitstraling te geven.

IKEA gordijnen