Waar kijk je naar bij het samenstellen van je nieuwe IKEA bed?

De bedden van IKEA bestaan uit verschillende onderdelen, afhankelijk van het type. In dit artikel zullen we met jou de belangrijkste onderdelen van het bed en de bedtypen bespreken. 

Typen IKEA bedden

Bij IKEA kun je terecht voor verschillende typen bedden. Het bedrijf heeft een groot aanbod in boxsprings en andere bedframes. Of je nu op zoek bent naar een bedbank, hoogslaper of stapelbed, IKEA biedt het aan.  

Boxsprings van IKEA

Boxsprings staan bekend om hun comfort en luxe uitstraling. Een boxpring is een compleet slaapsysteem en de naam verklapt wat het eigenlijk is: een box met veren. In principe liggen er in dit bedsysteem twee matrassen op elkaar. De box zelf is meestal van verschillende typen hout gemaakt, zoals triplex of multiplex. In deze houten box bevindt zich een lattenbodem met daarop de veren. Hierop leg je het matras. Dit zorgt voor een goede ligging waarbij het gewicht gelijkmatig verdeeld wordt. Omdat de boxspring een echte box is, bevindt zich onder het bed een loze ruimte. Deze ruimte zorgt voor extra ventilatie. Omdat de boxspring een redelijk hoog bed vormt, kun je op een comfortabele manier in- en uitstappen. De meeste boxsprings kennen een lange levensduur. 

Het IKEA bedframe

Over het algemeen wordt met het bedframe de constructie van het ledikant bedoeld. Dit omvat het bed zonder matras of beddengoed. De meeste bedframes zijn gemaakt van metaal of van hout. Dit type bed is vaak wat goedkoper dan een boxspring. Omdat de meeste bedframes in tegenstelling tot boxsprings niet met stof zijn afgewerkt, zijn ze gemakkelijker schoon te maken dan boxsprings. Het voordeel van een bedframe is, is dat je deze los kunt bestellen en er daarna zelf een bed mee kan samenstellen met een bijpassend matras en lattenbodem. Zo ontwerp je je bed helemaal naar jouw smaak. 

Bedbank

Het voordeel van een bedbank, ook wel slaapbank genoemd, is dat je comfortabel kunt slapen, ondanks dat je in een kleine ruimte leeft. Dit type bank verander je namelijk in een handomdraai in een goed liggend bed. Vooral voor mensen die klein wonen kan dit type bed een uitkomst zijn. Zij kunnen het als primair bed gebruiken, maar ook bijvoorbeeld als logeerbed. Uit de aanschaf van een bedbank haal je financieel profijt omdat je met de aankoop van een bed en bank in een eigenlijk twee vliegen in een klap slaat. Je betaalt namelijk maar een keer voor twee producten. Veel bedbanken hebben tegenwoordig een moderne uitstraling en staan daarmee goed in je studio of appartement. Omdat ze vaak kleiner en lichter zijn dan traditionele bedden matrassen, zijn gemakkelijk te verplaatsen.

Hoogslaper

Als je spaarzaam met je ruimte in je woning om wilt gaan, kun je ook kiezen voor een hoogslaper. Dit is een verhoogd bed. Hierdoor bestaat er onder het bed ruimte voor bijvoorbeeld een bureau. Als kinderen nog klein zijn kunnen zij vaak goed onder een hoogslaper kunnen staan of zitten. Bovendien heeft een hoogslaper voor het voor het kind een speels effect omdat er op geklauterd kan worden. Daarom vind je dit type bed veel in kinderkamers. Voor volwassenen zijn er ook veel mogelijkheden in het samenstellen van een hoogslaper. IKEA heeft diverse hoogslapers in de collectie voor jong en oud. 

Stapelbed

Dit bed lijkt op een hoogslaper, met hierin het verschil dat er zich onder het bovenste bed een extra bed bevindt. Dit is ideaal om verschillende mensen in dezelfde ruimte te laten slapen. Als je regelmatig logés over de vloer krijgt dan is dit een ideale oplossing. Met het Vitval-bedframe maakt IKEA het compact slapen helemaal aantrekkelijk. Dit model is te construeren als een hoogslaper of een stapelbed. Bij het Vitval stapelbedmodel bestaat er de mogelijkheid om nog een extra, uitschuifbaar onderbed in het frame te plaatsen zodat je drie mensen tegelijkertijd op een eigen matras kunt laten slapen.

Het populaire Malm bed model

Het Malm bed van IKEA is een populair model omdat het erg praktisch en strak is ontworpen. De IKEA hoogslapers staan bekend om hun ruimte onder het matras. Vergeleken met deze zeeën van ruimte, kun je bij het Malm bed spreken over een ondiepe oceaan. Hoewel het Malm bed de hoogte van een gemiddeld bed heeft, kun je de ruimte onder het bed volledig benutten. Met behulp van bedlades kun je zo veel spullen opbergen onder je bed.

Kinderbedden

Wanneer je op zoekt bent naar een kinderbed, biedt IKEA verschillende mogelijkheden. Zo zijn er de peuterbedden, de eenpersoons kinderbedden of de stapelbedden en hoogslapers die speciaal voor kinderen ontworpen zijn. Daarnaast kun je kiezen uit diverse accessoires.

Je slaaphouding

Bij de zoektocht naar een goed matras is het belangrijk om rekening te houden met je slaaphouding. De slaaphouding op je rug wordt over het algemeen gezien als de beste slaaphouding voor het lichaam omdat de wervelkolom dan het rechtst ligt. Toch is de meest voorkomende houding om te slapen de zijligging. Ook hierbij is het belangrijk dat je rug- en nekwervelkolom in een rechte lijn ligt.

Naast rug- en zijslapers zijn er ook mensen die het liefst op de buik slapen. De meesten slapen alleen in op hun buik en keren daarna naar het slapen op de zij of rug. Een kleine groep mensen slaapt de hele nacht op de buik. Dit kan heel slecht voor de wervelkolom zijn. Voor deze groep, maar ook voor zij- en rugslapers is het heel belangrijk dat zij op een goed bijpassend matras liggen. Hieronder bespreken we met je de beste bedden en matrassen voor de verschillende soorten slaaphoudingen.

Rugslapers

Een goede ondersteuning van de onderrug is belangrijk voor rugslapers. Een stevig matras is dan vaak de beste keuze. Als je wilt checken of de ondersteuning goed is, kun je het beste enkele minuten gaan proefliggen. Als je geen spanning op je rug voelt en je onderrug goed aansluit op het matras, dan geeft het matras een goede ondersteuning aan je rug. Het is voor je lichaam het beste om dit type matras te combineren met een flexibel kussen zodat je ademhaling vrij blijft. Het is daarbij een optie om te kiezen voor een kussen met ingebouwde neksteun zodat je hoofd niet naar links of naar rechts draait. 

Zijslapers

Een middelhard matras is vaak een juiste keus als je op je zij slaapt. Een te hard matras zorgt ervoor dat je heupen en schouders ‘op’ het bed komen te liggen en niet ‘erin’. Een te zacht matras laat je heupen en schouders draaien in een houding die niet goed voor je rug en nek is. Je heupen en schouders kunnen bij een middelhard matras iets in het matras zakken waardoor je wervelkolom recht komt te liggen. Ook het bedbodem dient hierbij middelhard te zijn. 

Buikslapers

Als je een buikslaper bent, raden wij je een hard matras aan. De spanning op je onderrug hier bij een hard matras het laagst omdat het midden van je romp minder diep weg zakt. Ondanks dat je op een hard matras ligt, is deze houding de minst goede voor je lichaam. We raden je aan op je zij of rug te leren slapen. Als je op je buik slaapt, een houding die dus slecht is voor je rug en nek, raden we je aan om een heel plat kussen te gebruiken.

Verschillende soorten materiaal in matrassen

Zoveel mensen, zoveel wensen. Dit gaat met name op bij de zoektocht naar een geschikt matras. Omdat iedereen een andere slaaphouding heeft en omdat de bouw van al onze lichamen divers is, bestaan er verschillende typen matrassen. Hierin is met name het materiaal waarvan het matras is gemaakt van grote betekenis. De verschillende materialen zorgen voor verschillende vormen van ondersteuning. 

je nieuwe IKEA bed of matras

Traagschuim, koudschuim en latex

Zo biedt IKEA matrassen met traagschuim, koudschuim en latex. Koudschuim is als materiaal iets steviger dan traagschuim. Omdat traagschuim zachter is en met name zachter wordt als het verwarmd wordt door de slaper, heeft degene die erop ligt minder last van drukpunten. Het latex in een matras heeft een dichtere celstructuur dan traagschuim en koudschuim. Hierdoor zal een latexmatras minder goed ventileren en het heeft ook een minder lange levensduur. Het matras wordt door de verminderde ventilatie sneller warm en is hierdoor fijn voor mensen die het snel koud hebben.

Het topmatras

Als je extra comfortabel wilt slapen, dan kun je kiezen voor een topmatras. Dit is een dun, extra matras bovenop je gewone matras. De eigenschappen van het hoofdmatras worden zo versterkt en hierdoor slaap je nog fijner. Ook zorgt het topmatras ervoor dat het hoofdmatras langer meegaat. 

Levering van de bedden

Net als de andere producten van IKEA zijn ook de bedden en matrassen zo ontworpen, dat ze gemakkelijk zijn te vervoeren. Je kunt hierdoor in veel gevallen prima je gekochte bed en bijbehoren ophalen bij een IKEA filiaal. Ook brengen. Zo zijn de meeste IKEA matrassen opgerold verpakt. Nadat je het matras hebt uitgerold, kun je het meteen gebruiken om op te gaan slapen, al zal het wel een aantal dagen duren voordat het matras helemaal goed is gevormd. Tegen meerprijs kun je je bestelling ophalen bij een IKEA winkel naar keuze of bij een PostNL ophaalpunt. Het is mogelijk je spullen thuis te laten leveren. Dit kan per pakketpost of per IKEA vrachtwagen. Je kan er ook voor kiezen om je bed door onze medewerkers van IKEA te laten monteren.